15 maj 2012

Det går att ändra upplägg

Igår var jag i Karlskoga.  Det ligger 24 mil från Stockholm och 26 mil från Göteborg. I Karlskoga, Degerfors, Hagfors och Filipstad kan man inte höja hyran med 60 procent när det är dags för renovering. Då flyttar alla.

Inte från kommunen kanske men till en annan boendeform som staten har en liten annan approach till.

I Göteborg är det andra tongångar. Där vill Stena Fastigheter höja hyran med 60 procent. Då flyttar bara en tredjedel. I vart fall är det vad Stena Fastigheter tror när de bedömer sina hyresgästers förmåga att klara hyreshöjningar. Var hyresgästerna ska ta vägen när de inte kan bo kvar är höljt i dunkel. I Göteborg är det bostadsbrist av det mera besvärliga slaget.

En av Stenas hyresgäster, en gammal dam i Uppsala, blev rekommenderad av en Stenarepresentant att flytta till en orenoverad etta. Jag vet inte i vilken utsträckning det finns orenoverade ettor i Göteborg eller så tvingas de flytta till de orenoverade lägenheterna i Östra Värmland.

För där har bostadsbolagen inget manöverutrymme alls. De har haft fullt hugg med att ta hand om konsekvenserna av skatteomläggningen och de strukturförändringar som svept över alla de kommuner vars blomstringstid sedan länge är förbi.

Men i Göteborg, Stockholm och Uppsala har bostadsbolagen manöverutrymme. Men där går de ändå hårt fram gentemot sina hyresgäster. Mister de en står där tusen åter.

Om någon vecka ska jag prata på Fastighetsvärldens konferens på Grand Hotell. Det ska Akelius vd också. Akelius gick ut hårt i årets hyresförhandlingar och begärde 20 procents hyreshöjning. De får det inte att gå ihop annars.

Men det är inte den typen av gråtvals deras vd ska uppehålla sig vid på Grand Hotell utan han ska prata under rubriken: Från 32 till 65 miljarder på sju år.

Det kanske känns härligt att stå bland kollegor och berätta hur vinsterna drar iväg.

Mindre kul är det förstås för Akelius hyresgäster som i ena minuten får hyreshöjningskrav på 20 procent för att i nästa stund få besked om att Akelius lackat ur på Anders Borg och nu ska de omvandla hela rasket till bostadsrätter för att i nästa sekund få besked om att de har ångrat sig och ska behålla hyresrätterna.

I Göteborg finns både Stena Fastigheter och Familjebostäder. Stena Fastigheter driver sina hyresgäster från hus och hem och ilskan är med rätta stor hos många, inte bara de som drabbas. Men man kanske inte behöver bry sig om sitt varumärke lika mycket när det finns hyresgäster med bättre ekonomi som kan flytta in?

Familjebostäder i Göteborg verkar ha ett annat synsätt. De har nämligen bytt åsikt. För tio år sedan arbetade de på samma sätt som Stena gör. Vi " gav inte hyresgästerna något val” skriver de. Det gör de nu.

”Efter många diskussioner med hyresgäster i ett kvarter i Masthugget vid denna tid, beslutade vi att ändra vårt upplägg vid renoveringar. Vi gick från färdiga paket utan val till ett litet paket med badrum och därutöver möjlighet till många olika val” skriver de på sin hemsida.

Vad är det som hindrar Stena Fastigheter från att ta en diskussion med hyresgästerna Pennygången och ändra sitt upplägg och visa lite omsorg om de hyresgäster de har?

Det vore väl härligt att slippa göra om Familjebostäders misstag. Det var samma misstag som Svenska Bostäder gjorde i Stockholm. De fick också byta åsikt och upplägg.

I Hagfors, Karlskoga, Filipstad och Degerfors kan de ha hur många åsikter och upplägg som helst. Det går inte ihop ändå. Regeringen borde börja fundera på allvar över vad de menade med sina skrivningar om att de skulle återkomma med hur villkoren för bostadsbolag på vikande marknader ska se ut. ska kunna bidra med för att de även där ska kunna energieffektivisera och renovera.

Under tiden kan man kanske styra om någon liten del av de 11 miljarder som går till Danderyd, Lidingö, Täby, Vellinge m fl väl avgränsade kommuner.





Inga kommentarer: