09 januari 2012

Det är med bostadspolitiken som med sköldpaddor. De rör sig, men man är inte säker på om de går framåt eller bakåt.


God fortsättning.

Ett nytt och nästan obegagnat år väntar oss, härligt.
Just nu vimlar det av oskrivna blad. Det är en smart konstruktion detta med att vi kan börja om på ny kula och ta nya tag varendaste årsskifte.

För tag måste tas för att hyrorna inte ska sticka iväg, för att göra det möjligt att renovera och energieffektivisera, för att bostadsbristen ska minska så att människor kan flytta till jobben, bilda familj, studera, byta bostad mm.

Hyresgästföreningen, som får fler och fler medlemmar, ligger givetvis i startgroparna inför 2012. Oförtröttligt jobbar vi vidare med våra förslag för hyresrätten och byggandet.

Jag googlade lite igår på bostadspolitik för att kolla vad som är i görningen så man vet vad man ska förbereda sig på för slags debatter.

På den vanligtvis uppdaterade Wikipedia möts man av det nedslående beskedet att en artikel om bostadspolitik är påbörjad men att man behöver hjälp med att fylla den med något.

Wikipedia är givetvis i fas med verkligheten. Det finns en del som påbörjats men hjälp att komma vidare behövs vilket inkluderar att man bör lägga en del påbörjade saker åt sidan.

För det är med bostadspolitiken som med sköldpaddor. De rör sig, men man är inte säker på om de går framåt eller bakåt.

I det utmärkta radioprogrammet "På minuten" får deltagarna inte tveka, inte upprepa sig, inte lämna ämnet, inte lämna lokalen, inte stjäla någons ämne och inte fransa ut i kanterna.

I bostadspolitiken har man det motsatta regelverket. Där tvekar man ständigt, upprepar sig, lämnar ämnet, lämnar lokalen (riksdagshuset) och fransar ut i kanterna hela tiden.

Och man stjäl tyvärr inte heller någon annans ämne. Synd. Hyresgästföreningen låter sig annars gärna bestjälas på idéer och uppslag kring boende och byggande.

Att fransa ut i kanterna är numera en väl inövad politisk modell. Exempelvis gillar alla politiker hyresrätter, klart vi ska satsa på hyresrätter säger de samfällt. Regeringen säger sig till och med vilja gå så långt som att stärka hyresrätten.

Denna kärlek till hyresrätten tar sig uttryck i miljardsatsningar på ROT-avdrag och ränteavdrag till villaboende. Kärleken till hyresrätten som förstahandsboende är väldigt svag medan kärleken till andrahandsboende och inneboende är mycket stark.

Alla vi som vill hyra förmodas gilla att bo på osäkra villkor hemma hos någon annan, i andrahand eller väntandes på någon granne som vill ombilda till bostadsrätt.

Jag kan upplysa Stefan Attefall om att det är precis tvärtom. Hyresgäster är till förvillelse lik honom själv och alla andra som vill stänga dörren om sig och veta att de kan sova i samma säng nästa dag och nästa dag och nästa dag så länge de vill sova just där.

Stefan Attefall håller sig dock till fransarna och mattkanten och undviker de stora tagen, byggandet och miljonprogrammets upprustning och energieffektivisering.

Nu ska det på Attefalls uppdrag utredas hur ännu fler ska kunna bo i andrahand. Jag önskar att de utredningsdirektiven hade varit lika oskrivna som 2012 är.

För 2012 kommer återigen att bli en kamp mot marknadshyror. Tyvärr. Det spelar ingen roll hur ofta och med vilken intensitet marknadshyrorna avfärdas och läggs på hyllan. De kommer alltid tillbaka i någon form.

Risken finns att Attefall får riksdagen med sig på att införa en annan hyressättning för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Då får vi två olika slags andrahandshyror. En för bostadsrätter och en för hyresrätter.

Jag önskar av hela mitt hjärta att Stefan Attefall för en stund kunde ställa sig på hyresgästernas och de bostadslösas sida. Han kan väl låtsas att de är villaägare.

För det gick ju bra för KD när de slogs för att fastighetsskatten inte skulle tvinga människor att betala för mycket för att bo.

Inga kommentarer: