18 mars 2010

Hur kommer det sig att det tagit hundratals år att lära sig bygga hus som möglar?


Per-Erik Petersson, tekn dr, teknisk direktör och vice vd SP Sveriges tekniska forskningsinstitut hyvlar av byggindustrin på DN debatt idag.

Det är inte första gången det hyvlas.
De statliga utredningarna Skärpning gubbar och Sega gubbar hyvlade också. Det där med att bygga hus fungerar inte, taken rasar in, fasaderna möglar, branschen har ålderdomliga strukturer, det brister i logistiken, något kundperspektiv går inte att spåra och det blir bara dyrare och dyrare att bygga och bo.

Man kan undra över hur det kommer sig att det tagit hundratals år att lära sig att bygga hus som möglar och ramlar ihop.

Per-Erik Petersson är övertygad om att det ”är den under de senaste decennierna alltmer eftersatta kompetensutvecklingen inom sektorn som är det främsta skälet till alla tillkortakommanden”.

Han skriver att det dröjde flera år efter det att man började rapportera om skador innan byggbranschen förstod att fasaderna inte håller måttet. Misstaget beräknas förorsaka kostnader i miljardklassen, som drabbar byggare, förvaltare och boende.

Men nu går det att bygga hus som kan stå ute även när det regnar och blåser, skriver han. Läs en gång till. Nu går det att bygga hus som kan stå ute.
Så bra, det vore ju lite tokigt om de var tvungna att stå inomhus.

Vid sidan av takras och fuktiga fasader kan man komplettera listan med ”begrepp” som Hammarby sjöstad och Hallandsåstunneln för att förstå att det är något som inte står rätt till, skriver han

Ändå jagas vi med krav på högre hyror. Varför ska vi betala för en massa tillkortakommanden i byggbranschen?
De borde väl skärpa sig och jobba på att få bort kvalitetsbristerna, skapa moderna strukturer och göra det möjligt att bygga smarta hus som folk har råd att bo i.

Inga kommentarer: