21 juni 2008

Fiasko för hyresgarantin

Igår rapporterade Ekot om att de kommunala hyresgarantierna inte har blivit någon ”succé”. Märkligt ordval, fiasko är väl den rätta benämningen. Nästan inga kommuner har nappat på idén och blott 19 ungdomar mot beräknade 20 000 har fått hyresgaranti. 100 miljon som ingen vill ha.

Det finns för få lägenheter, sa Sven Bergenstråhle, bostadsforskare på Hyresgästföreningen, i Ekot.

Det finns för få lägenheter, sa Mats Odell, Finansmarknadsminister.

Det är gamla regeringens fel, de byggde för lite, sa Odell.

Visst är det så, men det är väl ingen ursäkt för den nuvarande regeringen att fortsätta på samma linje och bygga för lite. Om den gamla regeringen gjorde fel borde väl den nya ligga i för att göra rätt.

De 636 000 ungdomar som är på väg ut på bostadsmarknaden och de som redan är där och jagar bostad kommer inte att ha någon som helst förståelse för den typen av argumentation.

Det är verkligen otroligt obegripligt bedrövligt att det inte ska gå att bygga bostäder i Sverige.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och så skyller vi på andra igen.

Det är alltid andras fel. Svenskarna är världsmästare på att skylla ifrån sig och inte vilja ta ansvar, det är alltid någon annan som borde göra det. Denna tankevurpa genomsyrar det svenska samhället och uppenbarligen också hyrespamparnas citykontor på Gata Regerings i Stockholm.

Istället för att föra en konstruktiv dialog om hur hyresrätten kan utvecklas kämpar hyresgästföreningen för bevarandet av nuvarande sovjetsystem med näbbar och klor. Eftertanke verkar inte vara föreningens starka sida.

Det nuvarande hyressättningssystemet begränsar möjligheterna att bygga hyreshus och därmed chanserna för unga att skaffa ett eget boende. Faktumet att unga inte kan få en bostad inom rimlig tid är en direkt konsekvens av det nuvarande systemet.

Barbro Engman sa...

Och så skyller vi på hyresgästföreningen igen.
Det är alltid vårat fel.
Enligt Apan på gatan är felet med det nuvarande hyressättningssystemet att hyran är för låg. Eller? Hyran måste höjas så att det går att bygga verkar vara den enkla idén. Det har aldrig slagit Apan på gatan att det möjligen kan finnas en annan sida av saken. Byggsektorn har oändligt mycket att göra för att få ner byggpriserna. De bygger för 50 miljarder byggfel och har den sämsta produktiviteten av alla branscher, ålderdomliga strukturer, avsaknad av konkurrens mm Det är inte utan anledning vi haft statliga utredningar om hur det står till i byggsektorn.
Det är väl tur att det finns några konsumenter som undrar vad det är vi betalar för. Byggpriser är väl inte av Gud givna och omöjliga att påverka.Tom KTH rapporter visar att det inte byggs mer för att man inför marknadshyror. Gå gärna in på vår hemsida och kolla våra förslag.
Om det nu finns några hyrespampar så inte finns de på Gata Regerings, även det har du fått om bakfoten.

André Johansson sa...

Och så använder vi samma gamla ohederliga sovjetreferens för att omyndigförklara ett system igen.

Kommunistkortet plockas fram från vissa lite smalare kretsar, som apan på gatan verkar tillhöra, när hyressättningssystemet ska diskuteras. Trabanter och polska brödköer. Har man läst lagen? Bruksvärdet ersatte den statliga hyresregleringen 1969. Lagstiftaren ville ersätta hyresregleringen med en hyressättningsmodell som skulle likna den situation som uppstår på en hyresmarknad i balans. Och samtidigt kombinera modellen med en hyresspärr som möjliggjorde ett starkt besittningsskydd för hyresgästerna. En medelväg mellan ett regelrätt marknadshyressystem och hyresreglering, om man så vill.

Kanske inte helt kompatibelt med polsk brödkö och östtyska Trabant-referenser.